Спад в записванията отчитат хотели за Нова година

Тези, които са решили да останат в страната, ще трябва да предвидят около 400 лева.

27.12.2012 | 14:43
Спад в записванията отчитат хотели за Нова година

Кризата в Гърция сериозно се отрази на туристическия бизнес в България. Спад на записванията за новогодишни оферти в родните курорти, отчитат хотелиери и туроператори. Броени часове преди да посрещнем 2013 година свободни места все още има.

Курортите в Югозападна България, в които по традиция идват много туристи от южната съседка, резервациите са намалели почти наполовина. "Сваляме цени на пакети, нямаме вече екстри в стаите. Продаваме апартаменти, студия на цена на двойна стая с цел само и само да се продаде”, заяви пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR Сашо Аджев, собственик на хотел в Сандански.

Оказва се, че на българина ще е по-скъпо, ако реши да посрещне 2013 в България. За сравнение тридневен пакет в съседна Гърция със закуска и вечеря, както и празнична вечеря излиза около 300 лева, заедно с транспорта. Приблизително толкова струва и почивката в Турция. Тези, които са решили да разпуснат в България обаче, ще трябва да предвидят около 400 лева.

С началото на зимния сезон стана ясно, че и почивката в Банско излиза по-скъпо. Срещу цена от около 747 евро за сезонна карта скиорите ще имат на разположение около 68 километра писти, 9 лифта и 4 влека. За сравнение срещу 670 евро в австрийската област Тирол любителите на зимните спортове получават достъп до 86 курорта с над 4000 километра писти.

С 18.5% по-малко са пътуванията на българските граждани с цел почивка или екскурзия в чужбина за ноември спрямо същия период на миналата година, сочат публикувани днес данни на Националния статистически институт (виж видео файла).