Японската йена удари двугодишно дъно спрямо долара

Новият премиер Шинзо Абе потвърди намеренията за осъществяване на нова серия икономически стимули.

27.12.2012 | 12:19
Японската йена удари двугодишно дъно спрямо долара

Японската йена се понижи до ниво от 86 йени за един щатски долар, регистрирайки двугодишно дъно. Това е най-високото ниво на зелените пари спрямо японската валута от септември 2010 година насам, отбелязват пазарните експерти.

Ден след като новото правителство на Страната на изгряващото слънце положи клетва, главният секретар на кабинета потвърди намеренията на управляващите да окажат натиск върху Централната банка за провеждането на по-агресивна монетарна политика.

"Още когато Абе оглави Либерал-демократическата партия, той обяви за свой приоритет справянето с високия курс на йената и с дефлацията. Сега, когато вече е министър-председател, той ще работи още по-активно, в сътрудничество с Централната банка, за решаването на тези два проблема," заяви главният секретар Йошихиде Суга.

Абе вече заяви, че ще промени закона, който гарантира независимостта на Централната банка, ако институцията откаже да повиши целевото ниво на инфлацията до 2%. В допълнение новият финансов министър Таро Асо обяви, че е получил картбланш от премиера да състави нов пакет от финансови стимули, без да се съобразява с поставения от предишното правителство таван на държавния дълг.

Намеренията на правителството повишават инфлационните очаквания и сред пазарните участници, което е и основната причина за спада в курса на японската валута. Само от началото на този месец йената поевтиня с близо 4% спрямо щатския долар.

От началото на октомври досега спадът възлиза на 9 на сто. Новият икономически министър на Япония Акира Амари заяви, че йената се доближава до справедливата си стойност след пониженията от последните седмици и че е важно настоящият тренд да продължи.