Обама започва преговори за спасяване на икономиката

Ако не бъде намерен компромис, от догодина ще бъдат драстично увеличени данъците.

27.12.2012 | 09:02
Обама започва преговори за спасяване на икономиката

САЩ ще достигнат тавана на държавния дълг на 31 декември, предупреди американският министър на финансите. Извънредни мерки ще предприеме Федералният резерв, за да спести около 200 милиарда долара, които ще осигурят функционирането на икономиката още няколко месеца.

Президентът Барак Обама прекъсна ваканцията си на Хаваите и замина спешно за Вашингтон, където ще се опита да се стигне до сделка с републиканците, за да бъде избегната така наречената "фискална пропаст". Ако не бъде намерен компромис, на 1 януари автоматично влизат в сила увеличаване на данъците и огромни съкращения на разходите, което заплашва да вкара страната в рецесия. Въпреки че до края на годината остават едва 4 дни, демократи и републиканци все още не могат да се споразумеят.

Демократите на Обама искат да запазят ниските налози на бедните и да вдигнат данъците на богатите, което е и едно от предизборните обещания на президента с втори мандат. Републиканците обаче са против вдигане на налозите изобщо. Затова анализатори предвиждат тежки няколко дни до края на годината.