Павлова очаква близо 2 млрд. лева да влязат в строителството догодина

През 2013 започва строителството на два нови язовира.

25.12.2012 | 14:16
Павлова очаква близо 2 млрд. лева да влязат в строителството догодина

Близо 2 млрд. лева ще се влеят в българския строителен бизнес догодина, прогнозира регионалният министър Лиляна Павлова пред БТА. Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет.

Павлова очаква през 2013 удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година и нови временни и постоянни работни места в сектора.

По повод санирането на жилищни кооперации с европейски средства министърът каза, че не е отпаднала идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които нямат пари за саниране.

За следващия програмен период ще можем да разчитаме на около 200 млн. лева по новата оперативна програма за обновяване на жилищата, отбеляза тя.

Дали ще ни трябват още десет нови язовира, за да няма режим на вода, ще стане известно в края на януари, когато ще са готови първите анализи във водния сектор. Със сигурност обаче догодина започва строителството на два нови водоема и пречиствателни станции за питейна вода към тях, уточни Павлова.