Забраната за пушене е пример за реформа според бивш министър

Още преди година ресторантьорите не били единни срещу наредбата.

22.12.2012 | 13:51
Забраната за пушене е пример за реформа според бивш министър

Цигарената индустрия, а не ресторантьорите, са основните фактори за натиск да отпадне забраната за пушене, коментира днес пред националната телевизия бившият здравен министър Стефан Константинов. "Големите пари и атискът идва от индустрия, която разполага с тези ресурси и си казва, че депутатите не са неограничен брой и лесно могат да бъдат вербувани". Според него казусът е пример за това как трябва да се провежда реформата  - единна позиция на министрите на здравеопазването и на финансите, на министър-председателя, подкрепа от различни парламентарни групи.

При внасянето на законопроекта за забраната точно преди година на заседание на парламентарната група бях грозно нападнат от лобисткия кръг на цигарената индустрия на ГЕРБ, имах големи ядове, спомни си Константинов.

Още тогава ресторантьорите не са били единни срещу забраната и имало големи вериги и туристически компании, например "Албена", които подкрепяли отказа от тютюневия дим в заведенията.

Пълната забрана за пушене в заведенията остана, след като две парламентарни комисии – здравна и икономическа – този месец отхвърлиха внесени предложения за промяна на режима.