Строежът на "Южен поток" в България започва 2013

Правителството не е договаряло допълнителни условия.

21.12.2012 | 12:24
Строежът на

(Обновена в 16:25)

Строежът на газопровода "Южен поток” в България започва догодина, реши днес Съветът на директорите на "Газпром" след проведено заседание.  В най-скоро време ще бъде утвърден графикът и планът за пускане в експлоатация на мощностите в българския участък.

Активно се подготвя и строителството на морския участък с дължина от около 900 километра. Тръбите ще започват от компресорната станция "Руская" край град Анапа и ще излизат на българския бряг край Варна. Компанията, която отговаря за строителството на този участък, вече е започнала инженерните проучвания и разработва проектната документация, уточниха от корпорацията за националното радио. В момента се водят и преговори и с конкретни потенциални изпълнители на проекта по дъното на Черно море.

С 27% са намалени планираните за догодина инвестиции в "Южен поток" до около 2.2 млрд. евро, стана ясно ден преди заседанието. Една от причините е, че за строителството на подводната част още не са готови всички проекти и не са получи необходимите разрешителни. Очаква се първият газ да потече към Европа през 2015.

По проекта "Южен поток" не е договаряно нищо допълнително извън това, което беше договорено през 2008, коментира днес в парламента енергийният министър Делян Добрев. Повод за изказването му беше по повод зададен въпрос от червения депутат Петър Димитров относно условията за руско кредитиране на участието на Българския енергиен холдинг. (виж видео файла).