Енергийни дружества приключват годината на червено

След празниците чужди експерти ще изпратят доклад за проверката в АЕЦ "Козлодуй".

20.12.2012 | 14:05
Енергийни дружества приключват годината на червено

Дружества на Българския енергиен холдинг приключват годината на червено, стана ясно днес на пресконференция.

Под 100 млн.лева са загубите на обществения газов доставчик  "Булгаргаз", отчете директорът Димитър Гогов. За последните два месеца, компанията е успяла да събере от клиенти 13 млн.лева. Сред големите длъжници е столичната "Топлофикация", чиито дългове възлизат на над 160 млн.лева. "Преговорите с топлофикациите по новите договори продължават. Спорните въпроси не очаквам да бъдат изчистени през следващата година," прогнозира Гогов.

Другото закъсало дружество – Националната електрическа компания приключва 2012 със загуба от 87 млн. лева. Директорът Крум Анастасов уточни, че сумата е само за периода юли-декември и очаква до следващото лято, когато е новото финансово отчитане, да стопи значително негативния резултат. За сравнение в началото на годината загубата е била 142 млн.лева.

Оптимистично завършва годината за АЕЦ „Козлодуй“, похвали се шефът Валентин Николов. За десетте месеца реализираната печалба е 152 млн.лева. Преди дни и международни експерти са дали добри оценки за работата в централата. В медиите излезе информация, че са направени редица препоръки относно сигурността в АЕЦ. Какво точно са забелязали от Международната асоциация по атомна енергетика ще стане ясно след празниците, когато официално изпратят доклад до правителството.

Дружествата на Холдинга са разработили и представили пет годишни планове с проекти, за които е осигурено финансиране от Европейската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка, съобщи изпълнителният директор Михаил Андонов.

Един от най-важните проекти, които предстои да бъде обсъден в София през януари, е строежът на газовата връзка между България и Турция. Страната ще настоява тръбата да бъде включена като част от газопровода "Набуко", обяви Андонов.  

Международният консорциум "Шах Дениз ІІ", който разработва едноименното каспийско находище, се очаква да подпише споразумение за придобиване на 50% от "Набуко", разкри Андонов. От началото на месеца германската компания RWE, която води преговори с OMV за прехвърляне на дела, за да излезе от проекта. След като приключи тази сделка, всеки от останалите участници - унгарската MOL, турската Botas, Българският енергиен холдинг и румънската Transgaz ще продадат част от своя 16-процентен дял на "Шах Дениз ІІ". Акционерите вече ще имат по равен дял участие, което излиза, около 10 на сто, обясни Андонов. Средствата, които новият участник ще плати за влизането си в проекта.