Световната банка повиши прогнозата за ръст на Китай

Забавянето на азиатската икономика през последните месеци принуди политиците да вземат решение за спешни мерки за стимулиране.

19.12.2012 | 17:43
Световната банка повиши прогнозата за ръст на Китай

Икономическите стимули и подобряването на инфраструктурата ще бъдат в основата на ръста на Китай, става ясно от подобрената прогноза на Световната банка за азиатската страна. Производството и инвестициите са водещите фактори за подобряването на икономическото състояние на Китай, отбелязват експертите от доклада, цитиран от BBC. Новата прогноза на Световната банка за 2013 е за ръст от 8.4% през 2012 при заложени 8.1 процента преди това.

Забавянето на азиатската икономика през последните месеци принуди политиците да вземат решение за спешни мерки за стимулиране. Сред тях са понижаването на основните лихви на два пъти от юни насам и решенията за изграждане на инфраструктурни проекти на стойност над 150 милиарда долара.

Централната банка на Китай също така намали на три пъти през последните няколко месеца размера на активите, които банките трябва да държат в резервите си, с цел стимулиране на кредитирането.

Световната банка подобри прогнозата си за развиващите се пазари от Източна Азия, включително и Китай. 
Новата прогноза за икономическия ръст на региона, който включва Тайланд, Филипините, Индонезия и Бирма, през следващата година е за 5.7%  при 5.5% преди това. Според банката е много вероятно регионът да се възползва от възстановяването от миналогодишните наводнения на Тайланд и силния ръст на Филипините.