S&P вдигна рейтинга на Гърция

Стачка ще блокира транспорта в Атина днес.

19.12.2012 | 10:05
S&P вдигна рейтинга на Гърция

Рейтингът на Гърция бе повишен заради успешната сделка по обратно изкупуване на собствени облигации, предаде Reuters. Снощи Standard & Poor's подобри статуса на страната с шест стъпки наведнъж. Така от "Контролиран фалит", кредитният рейтинг на Гърция вече е "B-", с което страната се отдалечава от най-лошата оценка, заради която не може сама да се финансира от пазарите. Преоценените й облигации обаче продължават да носят статус "боклук".

Standard & Poor's постави и "стабилни" перспективи пред оценката, което е допълнителен знак за сигурност за инвеститорите, защото това означава, че в близко бъдеще не се очакват нови промени.

От агенцията обясняват, че мотив за вдигане на рейтинга е убеждението, че страните в еврозоната са достатъчно убедителни в действията си за подкрепа на Гърция, както и за оставането й в съюза с единна валута. 

Междувременно стана ясно, че общественият транспорт в Атина ще бъде блокиран днес и утре заради стачка на служителите срещу промяна в заплатите.

Движението на метрото, електрическата железница и трамваите ще бъде прекъснато за няколко часа, а в четвъртък движението ще бъде напълно блокирано за 24 часа. Стачка ще спре националната железницата и влаковете до предградията на Атина. Гръцките синдикати днес организират 24-часова стачка в държавния сектор и спиране на работа в частния сектор заради следваната политика и новия данъчен закон. Тази седмица се провежда и протест на лекари и фармацевти в Гърция. Днес болниците ще работят с намален персонал заради решение на съюза на болничните лекари в Атина и Пирея и общогръцката конфедерация на работещите в държавните болници да участват в 24-часова стачка.