Фирми в енергетиката търсят спасение на Балканите

Електронен търг определя победителите в обществените поръчки на съседните страни.

18.12.2012 | 14:05
Фирми в енергетиката търсят спасение на Балканите

Кризата в България принуди много наши компании за поддръжка на енергийни съоръжения трайно да търсят спасение в съседните страни. Предприятията от години не извършват цялостни ремонти, а само ако стане тежка авария, подобна на тази в ТЕЦ "София" миналата година, коментира за Bulgaria On Air Румен Рангелов, мениджър в дружеството "Централно енергоремонтна база", поддържащо съоръженията на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, австрийската ЕVN, чешката CEZ, "Мини Марица Изток", "Лукойл", БДЖ.

Непрекъснато се говори, че търговете се печелят с корупция. Съседите отдавна са намерили начин, ако не да я изкоренят, то поне да е в по-малки граници. Става дума за кандидатстване за обществени поръчки по електронен път, обясни Рангелов. На сайтовете, еквивалентни на нашата Агенция за обществени поръчки, кандидатите подават своите цени. След като изтече определен срок фирмите се отсяват, а на допуснатите до следващ етап в поръчката се изпраща съобщение с регистрационен код. Всички предложени цени се публикуват и кандидатът с кода влиза, сравнява и преценява дали да "играе" на електронния търг, обясни  Румен Рангелов. Тази практика отдавна е въведена в Македония, Албания, в България все още била само на хартия.

Проекти за над 1 млн. лева е планирала да изпълни компанията в Босна и Херцеговина, съобщи мениджърът. Сред тях е ремонт на една от най-големите топлоцентрали- „ТЕЦ Какан“, на която разчита столицата Сараево. В рамките на два месеца ще бъде ремонтиран 100-тонен генератор с капацитет сто мегавата. С българско участие ще бъдат ремонтирани още две ключови мощности – ТЕЦ "Тузла" и ВЕЦ "Мостър", в Гърция и на остров Крит.