Асоциация очаква фирми за скрап да минат в сивия сектор

Високите глоби отваряли "вратички" за заобикаляне на закона.

18.12.2012 | 11:16
Асоциация очаква фирми за скрап да минат в сивия сектор

Близо 300 фирми за скрап ще отпаднат догодина от пазара след направените законодателни промени това лято, коментира днес председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов. В момента техният брой е 800.

До 14 януари фирмите са задължени да подадат заявление за ново разрешително срещу представяне на банкова гаранция. За отпадъците от опаковки, електроника и автомобили тя е 1 млн. лева, за масла – 500 000, за акумулатори и гуми – 100 000, а за скрап – 25 000. "Малките търговци няма да издържат на високата летва, но няма и да откажат, просто ще влязат в сивия сектор", прогнозира сдружението.

Металните отпадъци вече ще трябва да се сортират на различни купчини на площадките и да имат отделни документи, които да показват произхода, гласят направените от парламента през юни промени в Закона за управление на отпадъците. За нарушителите глобата е от 30 до 100 хиляди лева.

Високите глоби отварят "вратички" за заобикаляне на закона, смята Борислав Малинов. "Много обекти, с които сме работили, казват, че няма да платят 25 хиляди лева, а ще си извадят разрешение само за купуване на хартия и пластмаси, за които не се изискват банкови гаранции. Друг вариант е с регистрация като автоморга, за която също не се изисква банкова гаранция, а между разглобените части ще се вкарват черни и цветни метали.