Декември е най-активният сезон за плащане с карти

Около 40% от българите използват дебитни и кредитни карти, за да пазаруват.

16.12.2012 | 16:20
Декември е най-активният сезон за плащане с карти

Все повече хора предпочитат да плащат с карти вместо кеш. Около 40% от българите използват дебитни и кредитни карти, за да пазаруват, заяви за телевизия Bulgaria ON AIR Дениса Матееску, генерален директор на MasterCard за Балканите. Най-активният период на плащане с карти е краят на годината и конкретно месец декември. Тогава картите най-често се използват за купуване на подаръци и правене на резервации за празничните дни.

Според последното проучване MasterIndex в България, 75% от българските картодържатели притежават дебитна карта, a 9% разполагат с кредитна. 16% имат и от двата вида разплащателни карти.

Като технология на плащане, особено в заведения и магазини, все по-популярни стават системите PayPass ™, които осъществяват разплащането само с доближаване на телефона на потребителя до пос терминала. Системата не изисква ПИН код или подпис и е много подходяща за плащане на малки суми.

По отношение на сигурността Дениса Матееску  посъветва потребителите да  използват карти с чип, които са по-сигурни в сравнение с традиционните карти с магнитна лента.

Вижте репортажа по темата на Павел Пенчев от видео файла.