Искров очаква поевтиняване на кредитите догодина

С 3.3% е нараснало кредитирането на годишна база спрямо 2011.

15.12.2012 | 10:38
Искров очаква поевтиняване на кредитите догодина

Кредитите ще продължат да поевтиняват през 2013, прогнозира управителят на Българската народна банка Иван Искров. Той допълни, че е резервиран към въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити, но е категоричен, че и новият налог няма да накара българите да извадят парите си от банките. Депозитът оставал най-добрата и сигурна инвестиция.

С 3.3 на сто е нараснало кредитирането на годишна база спрямо 2011, отчете Искров пред Дарик радио. Той смята, че нарастването на лошите кредити се забавя и тази тенденция ще продължи и догодина. "Кредитите поевтиняват през цялата 2012. Ако държавата се беше намесила грубо със сигурност нямаше да поевтинеят, а точно – да се оскъпят поради нарасналия риск".

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента. "В момента никой няма да каже: добре сте дошли по простата причина, че еврозоната първо трябва да си реши проблемите. Това е като семейство в скандал - първо трябва да се разберат и тогава да канят гости".

Запитан дали очаква сливания и смяна на собственост на банки, управителят на БНБ коментира, че това е процес, който се движи от пазарна логика.