Фирмите с разделно събиране на боклука от януари

Ново задължение на кмета е да сключи договор с фирма за рециклиране.

13.12.2012 | 08:46
Фирмите с разделно събиране на боклука от януари

Разделното събиране на отпадъците става задължително от 1 януари за фирмите, търговските обекти и административните сгради в селищата с над 5000 жители. Глобата е между 3000 и 10 000 лева.

Дружествата ще трябва да сключат договор с рециклираща фирма и да поставят контейнери пред обектите, обясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Съботинова от Българска асоциация по рециклиране. "Не са нужни големи инвестиции, защото ще има възможност да се избира между поставяне на чували или контейнер под наем".

Събраният отпадък ще бъде извозван безплатно, защото компаниите получавали такси от производителите, вносителите и от търговците на опаковани продукти.

Основният проблем, по думите на Съботинова, е че много от фирмите не знаят за промените, на практика не се е провеждала информационна кампания.

Ново задължение на кмета е да сключи договор с фирма, която да осигури цветни контейнери. С приетите през юни поправки в закона за управление на отпадъците управниците на селища с над десет хиляди жители още се задължават да рециклират строителните отпадъци.