"Химимпорт" е 33-и в Топ 500 на Deloitte за Централна Европа

Четири български компании попадат в престижната годишна класация.

12.12.2012 | 15:08

"Химимпорт" е на 33-о място сред най-големите компании в Централна Европа, показва класацията за 2012 година на международния одиторски гигант Deloitte. Холдингът, който е включен за първи път в Deloitte CE Top 500, е най-челно класираният български представител. В челната стотица попадат още три компании от България – "Лукойл Нефтохим" (на 35-а позиция), медодобивната Aurubis (66-а) и "Лукойл България" (94-а).

Лидер в класацията е полският енергиен гигант PKN Orlen, следван от унгарската MOL, чешкия машиностроителен концерн Skoda и украинските Metinvest и "Нафтогаз Украина". На шеста позиция е представената и у нас чешка енергийна компания CEZ.

Според доклада на Deloitte 500-те най-големи компании в Централна Европа отчитат среден ръст в приходите за последната година от 9.8 на сто. Тези приходи достигат обща стойност от 707 млрд. евро – завръщане към предкризисните нива от 2008 година.

"Химимпорт" АД е български холдинг с ссновна сфера на дейност придобиване, преструктуриране и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, учредяване и управление на дъщерни дружества, както и финансиране на компании, в които дружеството участва.

За своето 65-годишно съществуване „Химимпорт” се превърна от успешно външнотърговско предприятие, специализирано в търговията с химически продукти, в мащабна холдингова компания, обединяваща над 60 дъщерни и 7 асоциирани дружества, които осъществяват дейност в различни сектори от икономиката на България.

"Когато външната среда стане наистина трудна, изпъкват истинските лидери – онези, които притежават нужната смесица от знание, умения и поведенчески усет... Необходим е такъв истински лидер, за да се превърне кризата във възможност", пише в коментара си към доклада Алистър Тиър, главен изпълнителен директор на Deloitte Central Europe.