До 7.5% по-евтино парно и топла вода от януари

Окончателните цени ще станат ясни до Коледа.

11.12.2012 | 11:38
До 7.5% по-евтино парно и топла вода от януари

(Обновена в 12:11)

Между 3 и 7.5 на сто ще поевтинее парното и топлата вода в страната заради по-евтиния газ от следващата година, обяви днес на конференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. За столицата намалението ще е със 7 на сто. Окончателните цени комисията ще публикува до Коледа.

Преди ден газовият доставчик "Булгаргаз" обяви, че предлага 9.3 процента по-ниска цена за следващото тримесечие. Решението ще бъде обсъдено на Консултативен съвет, на който ще присъстват представители на индустрията и профсъюзите. Другата седмица ще стане ясно с колко точно поевтинява синьото гориво за крайните потребители.

От януари местният газ ще поевтинее с 35% заради договорката с "Газпром", обяви енергийният министър Делян Добрев. Компаниите Melrose Resources и Direct Petroleum, които добиват в България са уведомени за промяната в цената.

В момента страната произвежда годишно по 490 милиона кубически метра газ, или малко над 15% от общото потребявано (около 3 милиарда). Според прогнозни данни на икономическото министерство вътрешният добив ще бъде увеличен до 574.7 млн. кубически метра през 2013, а година по-късно - до 655.8 млн., или малко над 20%.