Неизгодни клаузи с "Булгаргаз" мъчат топлофикациите

Общественият доставчик смята да налага глоби за неразчетено потребление.

11.12.2012 | 08:58
Неизгодни клаузи с

Неизгодни за топлофикациите клаузи има в новите договори на „Булгаргаз“, коментира днес в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Единият проблем за топлоцентралите е, че вече ще плащат глоби, ако консумират по-малко или повече от заявените количества газ. Ако изразходваното месечно потребление е с пет процента повече от поръчаното, допълнителните количества ще трябва да се заплащат 10% по-скъпо. На практика означава, че големите потребители не печелели от предложената за следващото тримесечие отстъпка с 9.3 процента според асоциацията.

Санкциите, които смята да наложи "Булгаргаз", означава цената на парното можело да се покачи, прогнозира Терзийски. Като пример той посочи плевенската Топлофикация, която, ако подпише новия договор от 2013, разходите ще се повишат с 2.2 милиона лева спрямо това тримесечие.

Другият основен проблем в договора е начинът на плащане. Вариантите са това да става или изцяло авансово, или чрез учредена банкова гаранция в полза на "Булгаргаз". И двата варианта по думите на Терзийски не са изгодни.

Предложението на асоциацията е "Булгаргаз" да удължи с една година настоящите договори, докато бъдат изгладени нерешените въпроси. Другото искане е да се проведе спешна среща между шефовете на централите, икономическото министерство и Българския енергиен холдинг.