Туристическият бранш ще вдига цените заради енергийната такса „достъп”?

Работещи в туризма са категорични, че таксата е против закона и против пазарната логика.

10.12.2012 | 17:47
Туристическият бранш ще вдига цените заради енергийната такса „достъп”?

Туристическият сектор планира увеличение на услугите си заради въведената през септември такса „достъп” до електроразпределителната мрежа за производителите на екоенергия. Представители на туристическия бизнес изпратиха отворено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, в което подчертават, че новата такса е дискриминационна, незаконосъобразна и противоречаща на пазарната логика.Според тях таксата се прилага избирателно за някои електроразпределителни дружества, предаде БНР.

По думите на Недялка Сандалска-заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции, заради новата такса цената на електроенергията се е повишила три и половина пъти през последните месеци. Потърпевши на увеличението са всички зимни курорти, Южното Черноморие и основните СПА курорти, коментира пред националното радио Сандалска.

По нейните думи в момента цената на туристическата услуга е почти равна на себестойността й. От бранша се заканиха, че това може да е последният сезон с непроменени цени.

ВЕИ производители вече заведоха над 500 жалби в Европейската комисия по повод приетата от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране допълнителна такса „достъп” до електрическата мрежа. Според адвокати разглеждането на казуса може да продължи до четири години.