Държавата може да си върне част от парите за "Кремиковци"

Според съда в Люксембург средствата за преструктуриране са помощ, която следва да се възстанови, обяви Делян Добрев.

09.12.2012 | 16:02
Държавата може да си върне част от парите за

Държавата има възможност да си върне част от 431 млн. лева, дадени за преструктуриране на „Кремиковци”, обяви икономическият министър Делян Добрев пред журналисти.

„Становището на съда е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че ние сме следващият кредитор,” каза Добрев в отговор на въпрос дали след решението държавата има шанс да възстанови част от парите за преструктуриране на комбината.

Делото в Софийски градски съд ще продължи, уточни още министърът. „Съдът в Люксембург потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума, за която няма активи. Но каквито и приходи да има оттук нататък синдикатът, те ще обезпечат вземанията ни държавата,” обясни Добрев.

През април 2011 новорегистрираната „Елтрейд къмпани” закупи за 316 млн. лева обявените за продажба активи на фалиралото предприятие. Парите обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1.5 млрд. лева. В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.