България и Унгария най-потърпевши от затегнато финансиране

Банкерите наблягат повече на спестовността, отколкото на кредитирането, показва анализ на Fitch Ratings.

07.12.2012 | 11:53
България и Унгария най-потърпевши от затегнато финансиране

Българските и унгарските кредитни институции са най-потърпевши от спада във финансирането от банките-майки сред седем ключови източноевропейски страни, показва анализ на Fitch Ratings. Причина за това е, заради финансовата криза, собствениците им са наблегнали повече на спестовността, отколкото на кредитирането.

Макар и намаляло, финансирането от майките е било значително по своя обем през първата половина на годината, което показва как се е свил апетитът за риск и как са се променили средносрочните перспективи пред кредиторите, коментират от Fitch Ratings.

От компанията са проучили 43 банки, опериращи в региона на Централна и Източна Европа, където забавянето на растежа и рецесията, причинени от дълговата криза, водят след себе си до по-слаба активност от страна на фирмите - износителки, до налагане на фискални ограничения в държавите, до свиване на потреблението и намаляване на търсенето на кредитен ресурс. През ноември Европейската комисия обяви, че очаква източните държави от общността да постигнат растеж от 0.3% до 2.2% през следващата година.

Финансирането на източноевропейските банки е спаднало с 20% до € 62 млрд. в годините от 2008 до юли 2012. Този спад във финансирането от европейските централи е бил заместен от финансиране от местните пазари, най-вече от депозити, показват данните на Fitch.

Най-голямото свиване е било в България с общо 47%, следвано от Унгария с 38%, достигайки до размер, равняващ се на 10% от брутния вътрешен продукт на всяка от двете държави. Другите държави, в които ситуацията е била анализирана, са Хърватия, Румъния, Полша, Чехия и Словакия.