"Южен поток" пълзи към Европа

Строежът на тръбата започва днес, в България ще мине през 11 области и 39 общини.

07.12.2012 | 09:00

Строителството на газопровода "Южен поток" започва руската корпорация "Газпром" , след като на 15 ноември получи от България последния необходим подпис. Предвижда се капацитетът на съоръжението да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно. По план доставките на синьо гориво за Европа се очаква да започнат през 2015. Общата стойност на проекта се оценява на 16 млрд. евро. От българска страна първа копка ще направи регионалният министър Лиляна Павлова. Символичното заваряване на първите тръби ще стане днес в района на руския град Анапа в Краснодарски край.

Маршрутът започва от руското пристанище Джубга - по дъното на Черно море до Варна, през България, Сърбия, Унгария, Словения за Италия.

В България ще мине през 11 области и 39 общини. Тръбата ще е на близо 2 метра под земята. Парцелите няма да се изкупуват, освен там, където ще има компресорни станции - Провадия, край Плевен и близо до сръбската граница.

Следващата седмица се очаква местната власт във Варна да одобри проектното трасе, което ще засегне през земи от общинския поземлен фонд, съобщи агенция "Черно море". Тръбата ще излиза на местността "Паша дере". (виж схемата в галерията).