Плевнелиев връща закона за инвестициите

Президентът ще наложи ветото заради "непостигане на заложените цели".

06.12.2012 | 12:55
Плевнелиев връща закона за инвестициите

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху закона за инвестициите, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Той ще върне за ново обсъждане текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона на насърчаване на инвестициите, с които са приети промени в Закона за чужденците в Република България и в Закона за българското гражданство.

В края на миналия месец след ожесточени дебати парламентът реши, че чужденец ще получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ от поне една година и е вложил не по-малко от 1 милион лева в капитала на българско търговско дружество.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предстои да бъдат разгледани и от Правния съвет към президента, който да направи обстоен преглед на целия закон и да подготви мотивите, които ще бъдат обявени следващата седмица, посочват от президентската администрация.

Промените, внесени между първо и второ четене, не постигат заложената цел с тези промени да се увеличат инвестициите в страната, "а напротив, новите условия, приети в Закона за чужденците, създават една допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване", посочва държавният глава.

Става дума за текста, който поставя изискване инвеститорите да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 млн. лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Според президента подобни разпоредби в страните-членки на ЕС са несравнимо по-облекчени. Например в Ирландия и Гърция за получаване на право на пребиваване са нужни инвестиции за 300 000 евро. В Естония сумата е 63 900 евро, в Германия – 250 000 евро и създадени 5 работни места.

Създаването на допълнителни изисквания и завишаването на критериите пред инвеститорите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област, твърди президентът.

Малко преди от пресслужбата на Плевнелиев да съобщят за ветото, такова поискаха депутатите от БСП.