Ирландия въвежда имотен данък

Около 300 евро на година ще струва на домакинствата новият налог.

06.12.2012 | 12:17
Ирландия въвежда имотен данък

Ирландия планира въвеждането на имотен данък от 2013, съобщи Financial Times.

Според правителството това е един от начините да се разшири данъчната база, но и да се редуцира риска от бъдещо спекулативно строителство и нови жилищни балони.

Министърът на финансите на страната Майкъл Нуунан коментира пред ирландския парламент, че от новия налог се очаква да бъдат събрани 250 млн. евро през следващата година и 500 млн. евро през 2014.

Според законопроекта ще бъде въведена ниска данъчна ставка, която ще струва на домакинствата средно по около 300 евро на година. Освен това безработните, пенсионерите и хора, изпаднали във временна неплатежоспособност, ще бъдат временно освобождавани от новия налог.

Близо 400 000 кредитополучатели в Ирландия в момента изплащат ипотеки, които са много по-високи, отколкото струват жилищата им. От 2007, когато се спука имотният балон в страната, досега цените на имотите са се понижили с около 50 на сто.

„Новият имотен данък ще тласне много хора, които и в момента имат проблеми с изплащането на ипотеките, към ръба на пропастта“, коментира Дейвид Хол, директор на Irish Mortgage Holders Organisation – организация, която оказва помощ на затруднени кредитополучатели.

„В момента около 170 000 души изобщо не могат да си покриват плащанията по ипотеките. Този нов данък ще е още една беда“, допълни той.

Опозицията в Ирландия вече организира протест срещу имотния данък.