Майчинските остават 240 лева

Минималната пенсия „скача“ с 5 лева.

05.12.2012 | 15:44
Майчинските остават 240 лева

Искането на опозицията обезщетението за втората година от майчинството да бъде обвързано с минималната работна заплата бе отхвърлено с мнозинството в парламента, стана ясно при обсъждането на приходната част в бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Минималната пенсия от 1 април догодина пък ще бъде 150 лева, което е с 5 лева повече спрямо настоящето равнище на минималната пенсия. Максималната ще стане 770 лева или със 70 лева повече.

Идеята на опозицията беше от 1 януари догодина майчинските да станат 310 лева. Предложението обаче не се прие и те догодина ще останат замразени на 240 лева. Това е точно с един лев под прага на бедност, заложен за 2013 година. Според Мартин Димитров от Синята коалиция тази мярка - увеличаване на месечното обезщетение със 70 лева, ще изисква финансов ресурс от 30 млн. лева.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова пък обвини опозицията, че е „проспала" възможността да предложи по-сериозно увеличение на минималната пенсия, а депутатът от Коалиция за България Мая Манолова определи дебата като „срамен".

Народните представители приеха още минималният дневен размер на обезщетението за безработица да бъде 7.20 лева.

Бюджетът в края на октомври излезе на минус с около 74 млн. лева и това не би трябвало да е неочаквано, тъй като в разчетите за 2012 година бяхме заложили дефицит от 1.3% или близо милиард лева, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. За да започне да се води разговор за добавки към пенсиите, трябва да излязат и предварителните данни за ноември, което ще стане някъде около 8 декември. „Голямото неизвестно е не националният бюджет, който е в излишък от близо половин милиард лева, а европейските плащания. Европа ни дължи близо 800 милиона лева", посочи вицепремиерът.

Ако бюджетът през ноември е на дефицит, коледни пенсии няма да има, застрахова се финансовият министър.