Търговци на ток се жалват на Брюксел заради експортна такса

Проблемът не е в таксата, а в печалбата според енергиен експерт.

05.12.2012 | 08:47
Търговци на ток се жалват на Брюксел заради експортна такса

Оплакване до Европейската комисия са изпратили търговци-износители на електроенергия, съобщи в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Наскоро от браншова асоциация заявиха, че страната ще регистрира занапред загуби от износа заради начислявани експортни такси, които драстично оскъпявали електроенергията. Според Тасев обаче истинският проблем е, че се намалява печалбата на търговците.

Експертът обясни, че с новия Закон за енергията от възобновяеми източници е въведено правило, че всеки за произведен мегават в България, трябва да се начисляват допълнителни такси (или казано иначе добавки за зелена и кафява енергия). "С тази стъпка на държавата се възстановява една справедливост, тъй като търговците бяха облагодетелствани преди това, защото получаваха енергията без тази тежест, затова имаше високи маржове". 

Тасев не е съгласен и с друго твърдение на сдружението – че бизнесът става неконкурентоспособен. По думите му търговците продължават да имат добри позиции на балканския пазар, но с по-ниски печалби. Прогнозата на експерта е, че след направеното оплакване в Брюксел няма да последват санкции за страната.

По данни на "Електроенергийния системен оператор" износът от България е спаднал с близо 21% през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.