Гърция започна процедура за обратно изкупуване на част от дълга си

На 10 декември Еврогрупата ще заседава отново, за да оцени офертите, които ще бъдат внесени.

03.12.2012 | 16:02
Гърция започна процедура за обратно изкупуване на част от дълга си

Гръцката агенция за управление на дълга започна операция за обратно изкупуване на част от суверенния дълг на страната, договорена с международните кредитори - ЕС и МВФ, предадоха световните агенции.

Агенцията отправи покана, която е валидна до 7 декември включително, към притежателите на облигации да участват в операцията. Тя уточни, че държавата ще финансира този обмен с 10 милиарда евро и ще предложи на своите частни кредитори "максимални" цени, вариращи от 32,2 процента до 40,1 процента от стойността на облигациите, които ще бъдат изкупени.

Еквадорският модел, по който се очаква да бъде приложен и по отношение на гръцкия дълг, предвижда държавата да определи една минимална цена, на която да се знае със сигурност, че тези, които желаят да продадат гръцките си облигации, ще бъдат обезщетени. Оттам насетне няма да има никаква друга гаранция.

На 10 декември се очаква Еврогрупата да заседава отново с участието и на МВФ, за да оцени офертите, които ще бъдат внесени. Ако всичко върви нормално до 13 декември най-късно ще бъде одобрено изплащането на транша от 34.4 млрд. евро на Гърция, а колкото до финализирането на процедурата за обратно изкупуване на облигации, не е изключено то да стане малко по-късно, тоест да закъснее с един или два дни. Участието на кредиторите е доброволно.

За момента обаче  не е ясно как ще се реализира въпросната програма, тъй като лидерите от еврозоната поискаха да бъдат изкупени обратно 40, вместо 30 млрд. евро.

Предвижда се дългът на Гърция да бъде намален с 40 млрд. долара - до 124 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това ще стане до 2020 година чрез поредица от стъпки.