Седем мерки в помощ на бизнеса измисли Дянков

210 млн. лева е невъзстановеното ДДС.

03.12.2012 | 15:05
Седем мерки в помощ на бизнеса измисли Дянков

Кабинетът може да подпомогне бизнеса със седем мерки през следващата година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. На първо място той постави приемането на реалистичен бюджет.  Според него е много важно разчетите за догодина да бъдат изпълними, а не предизборни.

Държавата да се разплаща навреме с бизнеса е втората мярка на Дянков. „Към момента дълговете на държавата към фирмите са 135 млн. лева, а неразплатеното ДДС – 210 млн. лева“, допълни той.

Административната реформа трябва да продължи, категоричен е вицепремиерът.

Третият много важен приоритет е намаляването на бюрокрацията. Като четвърта стъпка финансовият министър посочи, че администрацията трябва да работи за бизнеса и гражданите.

Миналата седмица се разбра, че броят на чиновниците е намалял близо с 14%, а заплатите са се увеличили с 13.24% в следствие на реформата в заплащането на държавните служители.  „Така работят по-малко хора, но са по-добре заплатени“, подчерта Дянков.

Освен намаляването на администрацията финансовият министър посочи и приетото с промените в данъчното законодателство единно платежно нареждане. То ще улесни бизнеса при разплащанията към държавата.

България да се развива като туристическа дестинация. Това е изключително важно за държавата, защото брутният вътрешен продукт всяка година се увеличава с около 1 – 1,5% от туризъм, обясни Дянков.

 „Ще подпомагаме бизнеса за излизането на нови пазари”. Това е шестата мярка на правителството, обясни още той.

Според Дянков всички министри трябва да декларират какви реформи предвиждат да направят до края на 2013, ако запазят постовете си след изборите през 2013 година. „Колкото по-рано се направи това, толкова по-добре. По този начин няма да бъдем въвлечени в популистка кампания, а ще е ясно какво сме направили и какво предвиждаме през следващия мандат“, категоричен бе министърът.