Общинските болници с дългове над 500 000 лева

Собствеността не е критерий, а как се управлява, смята здравният министър.

01.12.2012 | 17:55
Общинските болници с дългове над 500 000 лева

Над 80% от общинските болници към момента имат задължения над 500 000 лева, съобщи днес във Велинград министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. "Наблюденията ни показват, че има болници, които се справят много добре, стоят стабилно, въпреки че са общински. Това означава, че собствеността не е критерий, а как се управлява".

Атанасова коментира и случая с 69-годишния пациент, починал тази седмица в линейка, тъй като му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Лекар отказал да го приеме, защото не бил в техния район. Всички действия, които ще предприемем, заедно с ръководството на болницата, ще станат известни следващата седмица. Не може болница да отказва прием на пациенти, без значение от кой квартал са транспортирани и с каква диагноза, категорична е Атанасова.

Министерството на здравеопазването е спечелило проект по Оперативната програма "Регионално развитие" за 147 милиона лева, който е за ремонт на лечебните заведения. С парите ще бъдат подпомогнати 13 лечебни заведения да модернизират онкологичните си кабинети, съобщи министърът. Сред одобрените са столичната болница по онкология, варненската "Света Марина", "Александровска" в София и монтанската "Д-р Стамен Илиев".