Икономисти призоваха Европа да смекчи икономиите

Определянето на големите публични дефицити за основен проблем, е било грешка, смятат експерти.

30.11.2012 | 11:20
Икономисти призоваха Европа да смекчи икономиите

Три европейски икономически института призоваха мерките за икономии, приети в еврозоната, да се забавят или да се разсрочат, за да се стимулира растежът, предаде France Presse.

Френският център за наблюдение на икономическата конюнктура, германският институт за макроикономическа политика и датският икономически съвет на работническото движение заявиха в съвместен доклад за растежа в еврозоната, че се е стигнало до ситуация, в която икономиите са в разрез със собствените цели на отделните страни.

Според доклада синхронизираните съкращения са разширили и разпространили негативни ефекти в еврозоната, която е в рецесия.

Определянето на големите публични дефицити за основен проблем, е било грешка, смятат експертите от трите института. Вместо това според тях най-належащият проблем на еврозоната са търговските дисбаланси между 17-те страни, ползващи общата валута.

Независимият годишен доклад за растежа, нарeчен така в унисон с годишните доклади на Европейската комисия, е "опит да се даде независима визия, отделна от визията на Комисията", обясни президентът на Френския център за наблюдение на икономическата конюнктура Филип Вейл, цитиран от БТА.

"Намираме се в напрегната ситуация", която не оставя време за дълги промени в договорите на ЕС, каза Жером Креел, един от съавторите на доклада. "Европейските икономики решават да водят политика на свиване на бюджета, след като те вече са изпаднали в по-лоша ситуация и тази политика само засилва забавянето на тяхната активност", допълни той.