Иновациите за компаниите ще се плащат с ваучери

Добрев очаква минимум 1.17 млрд. евро по оперативна програма “Конкурентоспособност”.

29.11.2012 | 15:08
Иновациите за компаниите ще се плащат с ваучери

Инвестициите в иновации на бизнеса ще се финансират с ваучерната схема по оперативна програма “Конкурентоспособност” през следващия програмен период 2014 – 2020, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев по време на форум “Индустрия и иновации”.

Средствата по оперативната програма за следващия програмен период със сигурност няма да бъдат по-малки от сегашните 1.17 млрд. евро, като се надяваме дори да са повече, увери министърът.

Добрев уточни, че от цялата сума за иновации, например 400 - 500 млн. евро ще се раздават под формата на ваучери, но отказа да даде повече подробности.

„Идеята е фирмите, решили да инвестират в иновация, да получат ваучер за определена сума. С него отиват в научен център или университет, където си поръчват разработката. Програма “Конкурентоспособност” я плаща“, обясни още министърът. Според него по този начин ще се гарантира, че ще се правят иновации в полза на бизнеса, които ще помогнат за неговата конкурентоспособност.

Парите по програмата ще бъдат разпределени в няколко сектора. Финансиране ще има и за проекти за енергийната ефективност, посочи Добрев. „Причината е, че в момента производството е енергоемко и тези разходи трябва да се свалят за да сме конкурентоспособни“, поясни министърът.

Преди дни стана ясно, че в момента бизнеса не проявява голям интерес към енергийната ефективност, след като едва двайсетина фирми бяха подали документи по сега отворената за 300 млн. евро по “Конкурентоспособност”. Максималната стойност за финансиране на един проект е 2 млн. лева.

Чрез програмата ще бъдат финансирани и експортно-ориентираните сектори, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. „В момента България прилича на страна от третия свят – изнасяме суровини и земеделска продукция , а внасяме готови продукти. Целта е това да се промени“.

В началото на следващата година пилотно ще стартира и схема за иновации по програма “Конкурентоспособност” с възможност за електронно кандидатстване, съобщи още Делян Добрев.