Синята коалиция обвини кабинета в предателство

Приходите на "Булгартрансгаз" няма да намалеят и със стотинка според енергийния министър.

28.11.2012 | 13:38
Синята коалиция обвини кабинета в предателство

(Обновена в 15:26)

Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България с подписването на договора „Южен поток", заяви днес от парламентарната трибуна депутатът Иван Иванов, който представи декларация на Синята коалиция с критики към управляващите.

Страната няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на газопровода. "Инвестицията е недопустимо завишена - от 1.1 на 3.3 млрд. евро. Това беше направено едностранно от Москва, без Оценка за въздействие върху околната среда, без окончателен технически проект, който да определи размерът на тази инвестиция", гласи една от критиките към ГЕРБ.

Предвиденият срок за възвръщане на инвестицията е 25 години, но той е изчислен при запълване на капацитета на тръбата, обясни Иванов. "Плановете не може да се случат поради неспособността на „Газпром“ за осигури 63 млрд. куб. м. годишно по тази тръба".

На трето място, според коалицията, България ще губи 40 млн. лева годишно от транзитни такси, защото „Южен поток“ прави ненужен 90-километров участък от националната газопреносна система от румънската граница до Провадия. Партиите в коалицията ще сезират Европейската комисия относно преговорите с Русия и подписаното инвестиционно споразумение.

Министърът на икономиката Делян Добрев отхвърли обвиненията на опозицията. "Приходите на оператора на газовата мрежа "Булгартрансгаз" няма да намалеят и със стотинка, категоричен е енергийният министър. При промяната на входната точка, когато това се случи, ще се промени и транзитният договор".