ДКЕВР лицензира нови 100 мегавата слънчеви централи

Произведеният ток ще струва на НЕК 30-40 млн. лева, уточни шефът на комисията.

27.11.2012 | 13:43
ДКЕВР лицензира нови 100 мегавата слънчеви централи

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е разгледала на днешното си заседание постъпило искане за лиценз на нова слънчева централа с мощност от 25 мегавата, съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев. Произведената енергия ще струва на Националната електрическа компания близо 9 милиона лева. Според Закона за енергетиката НЕК е задължена да изкупува "зеления" ток от инвеститорите, поясни шефът на енергийния регулатор.

Освен тази централа, следващите месеци се очаква да бъдат включени към мрежата още 75 мегавата фотоволтаични мощности, което, по думите на Семерджиев, ще струва на НЕК годишно между 30 и 40 млн. лева, въпреки тежкото финансово състояние.

Цената на парното от януари може да бъде намалена с около седем процента, колкото се очаква да бъде и предложението на "Булгаргаз" за намаляване на цената на природния газ през първото тримесечие на 2013, каза още Семерджиев след днешното заседание.

Държавната комисия от няколко месеца е непрекъснато критикувана от ВЕИ инвеститорите, че следва рестриктивна политика. Бизнесът на няколко протеста в столицата обяви, че с въведената от държавата нова такса за достъп до мрежите на електроразпределителните компании, инвеститорите ще бъдат отблъснати за дълго време. Собственици на централи заведоха над 500 жалби срещу ДКЕВР в Брюксел. Според адвокат процесът може да се проточи няколко години.