МОСВ договорило близо 3.4 млрд. лева за пречиствателни станции

С 46 млн. лева ще бъде разширена ВиК мрежата в Свиленград; Общината е сред първенците по усвояване, отчете министър Добрев.

27.11.2012 | 09:44
МОСВ договорило близо 3.4 млрд. лева за пречиствателни станции

(Обновена в 14:30)

Министерството на околната среда и водите е договорило до момента с Европейската комисия близо 3.4 млрд. лева по Оперативна програма "Околна среда" за модернизиране на пречиствателните станции. От сумата вече са изплатени над 396 млн. лева, отчетоха от екоминистерството. В изпълнение са 125 проекта.

Последният договор беше сключен днес със Свиленград. С 46 млн. лева ще бъде изградена пречиствателна станция и разширена ВиК мрежата. На церемонията присъстваха министрите Нона Караджова и Делян Добрев.

Общината се нарежда сред първенците по усвояване на средствата от Европейския съюз, тъй като през последните три години се изпълняват за над 75 млн. лева, каза по време на церемонията министър Добрев. Към момента по международния фонд "Козлодуй" в областта се изпълняват 11 проекта за близо 2 млн. евро, а по Оперативна програма "Конкурентоспособност" са реализирани 34 проекта за 23 млн., отчете министърът.

В началото на миналия месец Нона Караджова обяви, че ако останат неусвоени пари по "Околна среда", ще бъдат пренасочени за закупуване на превозни средства за екологичен градски транспорт.