Лидерите на ЕС не се разбраха за бюджета

Нова среща вероятно ще има в началото на следващата година.

24.11.2012 | 07:56
Лидерите на ЕС не се разбраха за бюджета

Срещата на върха в Брюксел приключи без споразумение за бюджета на общността за следващите 7 години, съобщава BBC.

Нова среща вероятно ще има в началото на следващата година.

Президентът на европейския съюз Херман Ван Ромпой изрази надежда, че до началото на 2013 ще бъде постигната сделка.

След часове дебати различията между богатите и бедните страни в общността се оказаха твърде големи за постигането на компромисно споразумение.

Лондон продължава да настоява настоящите нива на разходи да бъдат замразени.

Икономическата криза изостри различията между европейските страни до крайност, коментира Крис Морис, кореспондент на BBC в Брюксел.

Ван Ромпой размести перата в първоначалното си предложение за бюджет по време на срещата, но не отстъпи от общата сума в размер на 973 млрд. евро.

Бюджетът на Ван Ромпой е неприемлив за редица страни, не само за Великобритания, коментира британският премиер Дейвид Камерън. „Посланието ни е: няма да ограничаваме националните си бюджети само, за да дойдем тук и да одобрим огромно разширяване на европейските разходи“, обясни той, с което ядоса част от присъстващите на срещата.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпитва симпатия към Камерън и неговата позиция, но не и повече, отколкото към всички останали, участващи в дискусията.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира, че атмосферата на срещата е била „изненадващо добра, тъй като различията в мненията са били толкова големи, че на практика не е имало, какво да бъде обсъждано“.