Седем държави готвят вето на новия европейски бюджет

Проектодокументът залага таван от 940 милиарда евро за плащания в периода 2014-2020.

22.11.2012 | 17:43
Седем държави готвят вето на новия европейски бюджет

Часове преди извънредната срещата в Брюксел за Европейския бюджет за следващия програмен период стана ясно, че седем държави от общността са готови да наложат вето.

Новият проект определя таван от 940 милиарда евро за плащания през седемгодишния период, което е отстъпка с 3 милиарда от  предходния проектобюджет.

Преди срещата председателят на Европейския съюз Жозе Мануел-Барозо подчерта, че 90% от бюджета на Европа отива за европейските граждани.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че може да се наложи още една среща на върха в началото на следващата година, ако сега не бъде постигнато споразумение в Брюксел.

Спорът около многогодишната финансова рамка на Европа е дали да остане в същия размер или да бъде намалена.

Последно Германия поиска европейският бюджет да бъде намален със 130 милиарда евро в периода 2014-2020. Швеция настоя за намаляване на средствата със 150 милиарда, а  британският премиер Дейвид Камерън предложи орязване на бюджета с 200 милиарда евро.

Кипър в ролята на ротационен председател предложи компромисно намаление от 50 милиарда евро.

От залагането на по-малко средства в следващия програмен период ще пострадат предимно по-бедните страни в Европа, сред които е и България.

Всяка от 27-те страни-членки може да наложи вето на проектодокумента. Ако няма споразумение, бюджетът следващата година ще бъде приеман месец за месец, която ще застраши някои дългосрочни проекти.