БДЖ отчита 14.5 млн. лева загуба

Финансовото състояние тази година се подобрява, похвали се Владимир Владимиров от Борда на директорите.

22.11.2012 | 12:37
БДЖ отчита 14.5 млн. лева загуба

Финансовото състояние на БДЖ се подобрява и загубата за първите десет месеца на годината е 14.5 милиона лева, или по-малко с 16 млн. спрямо същия период на миналата година, каза днес по националното радио председателят на Борда на директорите Владимир Владимиров. Резултатите според него може да станат още по-добри в края на годината, ако бъде продадено дъщерното дружество "Товарни превози". Преди дни Агенцията за приватизация обяви за втори път тази година конкурс с облекчени условия. Очакванията на транспортния министър Ивайло Московски са компанията да бъде продадена за около 200 млн. лева. Според Владимиров обаче, сумата може да е по-малка, но не се ангажира с конкретна цифра. Всички пари от продажбата ще отидат за погасяване на задълженията.

Един от големите дългове е към банката KfW от 2005 за закупуване на електрически мотриси Siemens. Германците дадоха отсрочка на БДЖ за продължаване на преговорите след приватизацията на "Товарни превози". Владимиров е категоричен, че до продажба на здрав подвижен парк няма да се стига. Все пак, ако не бъде продадено дружеството, ще продължат реформите, заложени в плана за преструктуриране от 2010.

"Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" организира днес протест срещу приватизацията на товарните превози.