Депутатите одобриха водната стратегия

Държавата бърза да направи 25-годишния план за развитието на сектора според ресорна асоциация.

21.11.2012 | 17:50
Депутатите одобриха водната стратегия

Цената на водата за потребителите трябва да се уеднакви в рамките на един регион и водните режими да се прекратят според приетата днес от парламента 25-годишна водна стратегия. "В дългосрочен план не се очаква краен недостиг на водата в страната. Проблем ще бъдат годините на суша и екстремно големите валежи. Трябва да сме готови за тези ситуации", каза по време на дебата министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че водна стратегия е необходима, но не е избистрена концепцията в документа. Той попита ще отпадне ли социално поносимата цена на водата и ще се стигне ли до социални помощи за плащането й. Според него трябва да се разгледат и другите източници за инвестиции в сектора. Чакъров заяви, че стратегията трябва да се преработи в много кратки срокове, за да бъде работеща.

Правителството бърза с водната стратегия, за да покаже на Брюксел, че има такъв документ, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов. Като пример той посочи, че в стратегията липсва визията и мерките, които се предвиждат по отношение на морските води. Нищо не се споменавало и за минералните. "Паралелно с това се обсъжда и друга програма за развитието на ВиК мрежите – мога да се обзаложа, че между двата документа няма координация, тъй като се разработват от различни екипи".

Друг проблем е, че секторът не се управлява от едно министерство. В момента регионалното министерство се занимава с инфраструктурата, здравното - с качеството на водите, икономическото – с язовирите и отделно финансовото. Между институциите обаче няма координация, коментира председателят.

Преди ден стана ясно, че кабинетът има идея да въведе две тарифи за водата – една, по-ниска, за пестеливите домакинства и друга за онези, които харчат месечно над пет кубика. Според Иванов, идеята на този етап е практически неприложима защото – от една страна, самите водомери не са пригодени за такова отчитане, а от друга – ще е необходимо технологично време за настройване на софтуера.

По отношение на другата обявена цел – да намали броят на ВиК операторите от 52 на 28, от асоциацията прогнозират, че това може да стане най-рано след три години. "Ще бъде необходимо време всеки един от оператор да се оцени и избере, кой е най-подходящ да поеме функциите на останалите в съответната област", поясни Иванов.