371 000 лева са били източени за две години от институт на БАН

Нарушението е засечено след одитен доклад, съобщи изпълняващият длъжността председател.

20.11.2012 | 13:48
371 000 лева са били източени за две години от институт на БАН

371 000 лева са били източени от Института по експериментална морфология и антропология на БАН, съобщи днес на извънредна пресконференция изпълняващият длъжността председател на академията Евгени Николов. На 3 октомври в деловодството постъпи одитен доклад за периода 2010-2012, в който са констатирани финансовите нарушения. Документът е подписан от покойния председател на проф. Стефан Додунеков.". Проверката показала, че са допуснати нарушения на правилата за формиране за заплатите и са подправени счетоводни документи. Така например, хора от администрацията са получавали колкото главния асистент, главната счетоводителка на института пък била с фалшива диплома от УНСС, разкри Николов.

След като нарушенията са разрити, касиерката на института е уволнена. Главната счетоводителка също ще бъде уволнена, но засега това не можело стане, тъй като представя болнични. Всички констатирани нарушения са предадени в прокуратурата.

Временният председател отбеляза още, че въпреки условията на 3-годишен колапс в академията и тежката икономическа криза в цялата страна, БАН се стреми да има прозрачност във всичко.