Москва иска да черпи опит от София за метрото

Да бъдат подновени преговорите за избягване на двойното данъчно облагане, настояла Павлова по време на среща в руската столица.

20.11.2012 | 08:57
Москва иска да черпи опит от София за метрото

Москва иска да черпи опит от София за разширението на метрото, стана ясно по време на проведена вчера среща в руската столица между министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова със заместник-кмета Марат Хуснулин. "Проявяваме интерес към опита ви в проектирането и изграждането на метрото. Въвели сте най-новите технологии в строителството на софийското метро и искаме да споделите вашия опит, тъй като планът е Московският метрополитен да се разшири с още 150 километра", заявил Хуснулин.

По време на визитата министър Павлова е договорила още с руския си колега Игор Слюнаев да се създаде работна група между български и руски експерти. Те ще обменят опит в областта на градоустройството и развитието на регионите. Двамата са изразили желание за изготвяне на план за съвместни действия, който да се подпише по време на българо-руската смесена комисия през пролетта на следващата година. Обсъдена е още възможността за създаване на условия български и руски фирми чрез консорциуми да работят съвместно в трети страни.

Да бъдат подновени преговорите за избягване на двойното данъчно облагане, настоя още Павлова. Според нея регулирането на данъчната материя ще помогне на бизнеса на двете страни да бъде по-гъвкав при вземането на решения. Това е тема от компетенцията на финансовото министерство, но българската страна очаква позицията по въпроса на Русия, посочи Павлова.

Българските фирми да създадат свой пул в Москва, за да можем да контактуваме с тях по отношение на предстоящите търгове за строителство на пътища и жилищни сгради”, препоръча на срещата с регионалния министър Лиляна Павлова заместник-председателят на правителството на Московска област Роман Филимонов.