Нови изисквания за студентските кредити

Само „действащи“ студенти или докторанти ще могат да се възползват от преференциални условия.

19.11.2012 | 16:28
Нови изисквания за студентските кредити

По настояване на банките ще бъде въведено допълнително изискване към студентите и докторантите за отпускането на студентски кредит, става ясно от публикувани на страницата на образователното министерство предложения за промени в Закона за студентското кредитиране.

Сега по закон висшите училища издават удостоверение, че кандидатстващите за кредит са студенти и докторанти. Според поправките вече ще се удостоверява, че са “действащ студент и докторант". За такива се водят учещи във висше учебно заведение, които вземат пряко участие в учебния процес и изпълняват учебния план за съответната учебна година, пише в законопроекта.

Все още не е ясно как университетите ще отсяват „действащите“ от „бездействащите“ студенти при изготвянето на удостоверенията. В закона и сега е записано, че за да получат кредит, студентите не трябва са отстранени или прекъснали. Изключението, че се допуска прекъсване за не повече от две години, поради болест, се запазва.

Затягат се изискванията по обслужването на други кредити. Ако студентът или докторантът има задължение към друга банка, което не е обслужвал повече от три месеца, няма да може да тегли студентски кредит. Досега условието бе другият заем да не е обслужван повече от половин година.