Столична община предлага да се увеличат парите за зимно почистване

Искаме бюджетът да е с 3 млн. лева повече спрямо 2012, каза заместник-кметът Мария Бояджийска.

19.11.2012 | 16:06
Столична община предлага да се увеличат парите за зимно почистване

Столична община ще предложи за обсъждане в Столичния общински съвет бюджетът за зимно поддържане през 2013 да бъде завишен с 3 млн. лева, или 18 830 000 лева при 15 630 000 лева през 2012, съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по екология Мария Бояджийска. За почистване на обществените места през следващото лято се предлага намаляване на разходите - 31.7 млн. при 33.2 млн. лева тази година.

От следващата година биоразградимите отпадъци трябва да започнат да се събират отделно. За тази цел ще бъде създадено ново общинско предприятие за управление на отпадъците.  Работи се и по пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите „Овча купел” и „Кремиковци”. По друг проект - за закриване и рекултивация на сметището в „Суходол“ ще бъдат използвани 3.5 милиона лева.

За следващата година общината е заложила в проектобюджета 1.214 млрд. лева спрямо 1.305 млрд. за тази година. Не се предвижда увеличение на данъците и такса смет, стана ясно през октомври при представяне на предварителните разчети.

Не съм получила информация за опасност от спиране на автобусите на градския транспорт заради дългове към превозвачите - ако някой твърди това, да го докаже, каза по време на среща със синдикатите кметът Йорданка Фандъкова. "Центърът за градска мобилност и транспортните дружества имат затруднения, но работят по своя програма, договарят и предоговарят погасителни планове със своите кредитори".