Лекари искат оставката на Дянков

Министърът пренасочва пари от здравната система, твърди Българският лекарски съюз.

19.11.2012 | 15:07
Лекари искат оставката на Дянков

Лекари обвиниха министъра на финансите Симеон Дянков, че пренасочва пари от здравната система за покриване на дупки в бюджета. Според Българския лекарски съюз около 2 млрд. лева от здравни вноски са изчезнали през последните две години. "Изпратили сме 3 писма до Дянков, но отговор няма", каза днес председателят на браншовата организация Цветан Райчинов. Според него средствата, които остават в края на годината, също не е ясно къде отиват и за какво се изразходват.

Симеон Дянков още от 2010 е започнал да управлява здравната система, така НЗОК вече е станала политически инструмент и е загубила независимостта си, категорични са от сдружението и поискаха оставката на министъра.

Докато лекарите обясняваха мотивите си за обвиненията към вицепремиера, ресорният министър Десислава Атанасова се среща с протестиращи медици от кръвния център във Варна, за да ги увещава да не напускат. Същевременно тя обясни, че за тази година министерството имало възможност да увеличи заплатите само веднъж през ноември с 16 процента. Преди седмица 38 лекари от общо 53-числения състав подадоха предизвестия за напускане заради неизпълнени искания.