Турската ТЕЦ край Резово ще се строи след екооценка

Опазването на околната среда е от първостепенна важност, заявил енергийният министър на Турция Танер Йълдъз пред Делян Добрев.

17.11.2012 | 14:57
Турската ТЕЦ край Резово ще се строи след екооценка

Никакъв проект няма да бъде реализиран край българо-турската граница, ако няма положителна оценка за въздействието върху околната среда. Това е заявил  министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз по време на срещата си с българския енергиен министър Делян Добрев в Истанбул. Преди дни стана ясно, че българските министерства на външните работи и на околната среда ще изпратят писмо до Турция, в което да поискат включване на български експерти при евентуално провеждане на екологична оценка във връзка с проекта за топлоелектрическа централа край Резово.

Несъгласието си с проекта ще заявят жители на област Бургас като се включат в протестно шествие край река Резово на границата между България и Турция днес. Сборният пункт е в Резово в 16.00 часа. Протестиращите планират да запалят факли на границата между България и Турция. Кметът на Царево е призовал участниците в протеста да не нарушават граничните ограничения между държавите.