"Газпром" може да фалира заради "Южен поток" според руски експерт

Разходите на корпорацията за нови газопроводи ще надхвърлят 35 млрд. евро, пише "Комерсант".

16.11.2012 | 14:48

Общите разходи на "Газпром" за нови газопроводи, включително "Южен поток", ще надхвърлят 35 милиарда евро, пише днес руското издание "Комерсант" като цитира изказване на енергийния анализатор Михаил Корчемкин. "Това са гигантски капиталовложения, които ще донесат щети, а не печалби и именно проектът "Южен поток" може да предизвика фалит на "Газпром".

Строежът на газопровода, който ще доставя руски газ в Европа, може да достигне 27 млрд. евро, прогнозира изданието. "Проектът бързо поскъпва - само преди месец се оценяваше на 15.5 млрд. евро, а миналата седмица - надхвърли 16 млрд. "Газпром" не крият, че всички оценки са предварителни, а окончателната ще стане известна през 2013".

Според експерта Валерий Нестеров от "Сбербанк Инвестмънт Рисърч", на "Газпром" ще са нужни поне още 10 млрд. евро за разширяване на единната газова система в Русия за подхода към Анапа, откъдето ще започне морската част на "Южен поток", за да се обезпечи преносът на необходимите количества газ за тръбопровода.

Еврокомисарят по енергетиката Гютнер Йотингер предупреди, че Брюксел ще изчака пълната информация за маршрута, и екооценките, преди да се произнесе дали разрешава изключения от европейските правила за енергийния пазар. Той допълни, че е рано още да се говори за възможни преференции за "Южен поток" от страна на Европейската комисия.

Преди ден руската корпорация официално подписа с българското правителство окончателното инвестиционно решение по проекта. Очаква се първият газ да мине през България до края на 2015.