България договори над 20% по-евтин руски газ от 2013

Новият договор с "Газпром" ще бъде без посредници, каза премиерът.

15.11.2012 | 13:11
България договори  над 20% по-евтин руски газ от 2013

(Обновена към 14:20)

От следващата година общественият доставчик "Булгаргаз" ще получава руски газ, който ще е над 20% по-евтин спрямо настоящия договор, съобщи днес в Министерски съвет премиерът по време на подписването на окончателното споразумение за газопровода "Южен поток". В момента страната купува на цена по 472 долара за хиляда кубически метра.

Новият договор с "Газпром" ще бъде за десет години и ще се осъществява единствено чрез "Газпром експорт", а не както беше досега чрез посредниците "Овергаз Инк" и "Винтерхал".

"Много важен параметър е, че искаме да сключим договор директно с производителите, тъй като през годините милиони долари са се губили през посредниците за сметка на българския потребител", смята Борисов.

Премиерът още уточни, че са се договорили с руснаците, ако България пожелае може да промени условията по договора след шестата година.

"Хубаво е, че в новия договор отпадат посредниците. От изявлението на премиера става ясно, че новата цена е корпоративна тайна. Въпросът е да се види на каква база е изчислено - дали е към цената, която трябва да бъде, ако действаха старите договори (520 долара за хиляда кубически метра газ) или към априлската отстъпка, актуална до края на годината. Ако намалението е толкова голямо, тогава ДКЕВР има основание да промени някои цени. Дори и нищо да не беше пипано по договорите, през януари цената би трябвало да е по-ниска", коментира по националното радио бившият икономически министър Трайчо Трайков.