Спорната такса на ДКЕВР запълва дупка в бюджета според управител на ВЕЦ

При всяка бърза промяна в законодателството сме принудени да даваме обяснения пред ЕБВР, каза Пламен Дилков.

15.11.2012 | 09:51
Спорната такса на ДКЕВР запълва дупка в бюджета според управител на ВЕЦ

Непрекъснатите законодателни промени от страна на държавата и практиката да влизат в сила със задна дата създават несигурност и притеснения за чуждестранните инвеститори, каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR управителят на ВЕЦ "Своге" Пламен Дилков. Последният случай е спорното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да въведе такса за достъп за ВЕИ производителите до мрежите на електроразпределителните компании.

Когато един инвеститор се захване с проект, неговият бизнес-план е за 20 години напред. Освен това, при всяка бърза промяна в законодателството, принудени сме да даваме обяснения пред Европейската банка за възстановяване и развитие, тъй като се затруднява да направи оценка на проектите, за които се кандидатства, обясни Дилков.

Последният случай, който изненадал както бизнеса, така и експертите, е решението на управляващите да узаконят таксата за достъп с промените в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната. По думите на Дилков кабинетът въвежда тази такса с единствената идея да запълни дупка в бюджета, но не и по предназначение. След като се разбра, че промените ще бъдат приети със закон, който няма нищо общо с енергетиката, не случайно вчера нямаше кворум в пленарна зала, смята управителят на ВЕЦ "Своге".

По време на разговора стана още ясно природозащитната организация WWF е внесла в съда жалба срещу издадено разрешение на екоминистерството за изграждане на 4 нови ВЕЦ, част от каскадата "Среден Искър". Според природозащитниците строителството на електроцентрали се допуска от администрацията без правно основание, въпреки забраната в плановете за управление на речни басейни. Регионалните инспекции по околна среда и води често давали зелена светлина на проекти за ВЕЦ "с нелогични мотиви като например тъй нареченото заварено положение, което легализира недопустими от икономическа и екологична гледна точка обекти", смятат от Световния фонд за дивата природа.