fallback

Общините получават допълнително 100 млн. лева, съобщи Добрев

Парите ще бъдат осигурени чрез фонда за енергийна ефективност, поясни икономическият министър.

14.11.2012 | 14:37

Правителството ще финансира общините допълнително със сто милиона лева чрез фонда за енергийна ефективност, съобщи днес на конференция министърът на икономиката Делян Добрев. "Съвместно с Министерството на финансите обсъждаме идея кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период".

Най-важният ресурс за финансиране на проекти за енергийна ефективност е по схемата "Енергийна ефективност и зелена икономика" на оперативната програма "Конкурентоспособност", по която са отделени 300 млн. евро, припомни министърът. "Всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма. Това е ресурс, който трябва да използваме по най-бързия начин".

Друга възможност е международен фонд "Козлодуй", по който вече има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, подчерта министър Добрев. По думите му в края на ноември се очаква стартира процедура за избор на строител и строителен надзор, а през март ще започне реалното изпълнение.

fallback
fallback