Общините получават допълнително 100 млн. лева, съобщи Добрев

Парите ще бъдат осигурени чрез фонда за енергийна ефективност, поясни икономическият министър.

14.11.2012 | 14:37
Общините получават допълнително 100 млн. лева, съобщи Добрев

Правителството ще финансира общините допълнително със сто милиона лева чрез фонда за енергийна ефективност, съобщи днес на конференция министърът на икономиката Делян Добрев. "Съвместно с Министерството на финансите обсъждаме идея кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период".

Най-важният ресурс за финансиране на проекти за енергийна ефективност е по схемата "Енергийна ефективност и зелена икономика" на оперативната програма "Конкурентоспособност", по която са отделени 300 млн. евро, припомни министърът. "Всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма. Това е ресурс, който трябва да използваме по най-бързия начин".

Друга възможност е международен фонд "Козлодуй", по който вече има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, подчерта министър Добрев. По думите му в края на ноември се очаква стартира процедура за избор на строител и строителен надзор, а през март ще започне реалното изпълнение.