Лихвите от спестовни влогове остават необлагаеми

По-ниският налог върху онлайн хазарта отпада, операторите ще дължат 15% върху залозите.

13.11.2012 | 16:20
Лихвите от спестовни влогове остават необлагаеми

Новият данък върху доходите от лихви ще се дължи върху всички депозити на физическите лица. Начислените по тях лихви след 1 януари 2013 ще се облагат с 10%. Разплащателните сметки и безсрочните спестовни влогове, включително детските влогове, ще бъдат изключени от прилагането на налога. Това предвиждат обсъдените на второ четене от бюджетната комисия в парламента промени в Закона за ДДС. Управляващите отхвърлиха идеята да се облагат доходите от лихви само по депозити над 10 000 лева.

На оня свят пари няма“, коментира заместник-министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на изказване на депутата Дарин Матов, че с данъка върху лихвите ще се ударят парите на най-бедните за черни дни, включително средствата на пенсионерите за техните погребения.

„Това не е нов данък. В България имаме най-ниските налози, което предполага максимално широка база на облагане, без преференции, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея всички други доходи се облагат и е редно лихвите да не правят изключение.

Разходите за администрирането на данъка ще са минимални и няма да се отразят на банковите такси, твърдят депутатите от ГЕРБ.

Депутатите от комисията решиха ставката за онлайн хазарта да е 15%, подобно на тази за наземните оператори, като се отказаха от първоначална идея за ставка от 7%. Първоначално кабинетът предложи онлайн хазартът, който бе законово регламентиран едва тази година, да се обложи с по-ниска ставка - 7%, но опозицията предупреди, че въвеждането на две различни ставки за една и съща дейност е противозаконно. Към момента само две компании са подали искане в Държавната комисия по хазарта да бъдат лицензирани като онлайн оператори.