Семерджиев дава надежди за по-евтино парно от януари

До няколко седмици ще стане ясно колко е намалението, съобщи шефът на ДКЕВР.

13.11.2012 | 16:19
Семерджиев дава надежди за по-евтино парно от януари

От 1 януари следващата година със сигурност ще поевтинее парното заради новия 6-годишен договор за доставки на газ от Русия, съобщи днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. "Точното намаление ще знаем след подписването на договора между "Газпром" и "Булгаргаз".

Преди десетина дни шефът на ДКЕВР обяви, че се готви поскъпване на тока от средата на следващата година. След проведен разговор с енергийния министър Делян Добрев, Семерджиев бързо промени прогнозата си и дори намекна, че можело да се стигне дори до намаляване на цената на тока от юли 2013. "Очакваме още да намалим цените по веригата производител-краен снабдител, така че това до голяма степен би компенсирало каквото и да е увеличение на зелената добавка, ако има нови присъединявания и крайната цена да не се вдига. Дори се притеснявам да направя прогнозата, че бихме могли дори да намалим крайната цена".

След днешното заседание на енергийната комисия стана още ясно, че до няколко седмици се очаква да започне първият по-сериозен одит в трите комплекса на "Марица-Изток". Проверката на регулаторната комисия може да доведе до намаляване на цените, по които Националната електрическа компания изкупува произведеното от тях електричеството. Това от своя страна има потенциал да доведе до намаляване и на крайните цени за електроенергията, обясни Семерджиев.